♥ KuiH LenGGanG @ KeTaYaP ♥


Salam semua dan bertemu lagi dalam catatan Reen yang seterusnya. Sejak kebelakangan ini memang Reen punya 'angin' memang rajin sangat nak memasak..asyik tengok resepi jak2...hihihi :)
Tapi masakan yang disediakan ini tidaklah susah sangat pun, iyelah masa terhad sbb nak makan tym bersungkai. Pernah juga wat kuih lenggang sebelum nie tapi tak terlintas nak uplodkan dalam blog dan share with all bloggers. Kuih nie Reen tak juga 'cun' buat tapi Reen cuba juga, intinya boleh tahan...tepung kulitnya pun ok (hihihi bagi Reen lah...)...cuma masalahnya cara nak menggulung lenggang tu...masih kureeenggggg...kulit dah nipis dilenser tp bila dah gulung masih jugak tebalnya....Mmmmmh, apapun insya-allah kalau rajin buat kemahiran tu pasti akan meningkat, betul tak???

Ok disini Reen sertakan prosedur masa Reen menyediakan kuih ini untuk rujukan sendiri dan mereka yang berminat mau mencuba :)


Bahan-bahan untuk Kulit (anggaran untuk 3-4 orang) :-

♥ Tepung gandum - saya gunakan dalam 10 sudu makan saja..hehehe
♥ Telur Gred B - 1 biji
♥ Garam - 1/2 sudu kecil
♥ Esen Pandan - 1 sudu kecil (menggantikan Daun Pandan yg takda di rumah....)
♥ Air putih secukupnya
♥ Minyak masak - 2 sudu makan
♥ Pan / Kuali yang leper


Cara penyediaan :-

♥ Gaulkan semua bahan, kacau sehingga sebati.
♥ Pastikan kepekatan adunan tidak terlalu keras atau terlalu cair..(bayangkan kepekatannya seperti Krim Santan dalam kotak tu, mcm tu lah lebih kurang kepekatan adunan bahan2 tadi)
♥ Minyak masak dicampurkan dalam adunan agar bila dimasak ia tidak melekat di atas pan/kuali yang akan digunakan.
♥ Panaskan pan/kuali di atas api yang sederhana.
♥ Masukkan satu senduk adunan ke dalam pan/kuali, angkat pan/kuali dan lenggangkan (goyangkan) pan/kuali seperti menyediakan dadar.
♥ Letakkan semula pan/kuali atas api yang sederhana.
♥ Pastikan dadar adunan tadi dilenser nipis atas pan/kuali tadi.
♥ Setelah masak, angkat dan isikan inti kelapa. Lipat kiri dan kanan dadar, gulung dengan cermat agar inti kelapa tidak terkeluar.
♥ Susun cantik dan siap untuk juadah berbuka...nyummmm...nyummm...:)



Bahan-bahan Inti Kelapa :-

♥ 1/2 kilo kelapa parut putih (lebih dari cukup daaaa....)
♥ 1 cawan gula pasir / 1 cawan gula perang
♥ 1 cawan gula melaka
♥ Air putih - saya letak dalam 2 gelas kecil sbb kelapa parut tak bnyk sangat


Cara penyediaan :-

♥ Masukkan air, gula pasir/gula perang dan gula melaka dalam kuali. Panaskan sehingga mendidih dan berbuih.
♥ Setelah mendidih, masukkan kelapa parut dalam adunan masakan tadi.
♥ Masak di atas api yang kecil sehingga air gula agak kering (tapi jangan kering sangat tawww...biar nmpk lembap sikit k)
♥ Angkat dan sejukkan seketika sebelum digunakan sebagai inti kuih lenggan tadi.
♥ Simpan baki inti kelapa yang ada dalam bekas bertutup dan letakkan dalam peti ais. Boleh digunakan beberapa kali nie.... :)


SELAMAT MENCUBA yeah (^_^)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

♥ Followers Yg Setia ♥