Pada kebiasaannya setiap kali bulan Ramadhan aktiviti 'MEMBELI" juadah berbuka puasa di bazaar hanya akan aku buat pada minggu kedua bulan Ramadhan...sbb aku nak terap dalam diri anak-anak aku Masakan Mama mereka pun apa kurang hebatnya...hahaha....tp memang aku bawa jga anak-anak ke bazaar bila ada kelapangan dan waktu yang panjang....best jugak bawa anak-anak mencuci mata judah-juadah yg hebat disediakan di gerai-gerai bazaar ni....
So bila bulan puasa jer aktiviti memasak aku akan meningkat 200%...semangat nak sediakan macam-macam menu pun membara...aku tak cun masak itu dah pasti tapi tak bererti aku pandai...jadi utk rujukan masakan yg sedap-sedap aku googgle lah dlm web or blog otai2 yg mmg dah terror masak....Utk menu pertama bulan Ramadhan ni aku balajar resepinya dari Kak Yatie drdp Sinar Kehidupanku (http://yatiememories.blogspot.com/)...suker sgt blog akak ni sbb...santai...cara penyediaan bahan-bahan hinggalah ke cara membuatnya senang ringkas dan padat...selain itu her family were awesome, so kalo rajin klik-klik dan baca lah blog beliau yeah...
Jom kita tengok hasilpercubaan ku ini ya...hehe..sedappp taw sbb Huby dan anak-anak PUJI mcm makan di kedai lah Mama...waaah, kembang semangkuku aku dibuatnya...tq cayang2 Mama semua...:)
Bahan-Bahan (4 orang)
- 2 Ketul Dada Ayam yg sedang2 besar (potong ikut suka..pastu cuci dan toskan)
- 3-4 sudu besar Sos Tiram
- 1 sudu kecil Tepung Jagung (dibancuh dgn air)
- 1 sudu kecil Lada Hitam - ditumbuk kasar (tp aku guna lebihan lada hitam McD aku..hihihi..dlm 10 bungkus kecil)
- 1 biji buah Tomato - belah 4
- 1/2 batang Lobak - dipotong kecil
- minyak untuk menumis
- garam dan serbuk perasa
- tambahan : 1 pokok daun bawang / sup - potong pendek (aku x suker so aku tak letak...)
- 1-2 cawan air (ikut suker)
Bahan Hiris
- 5 cm Halia
- 1 labu Bawang Besar
- 3 ulas Bawang Putih
- 2-3 tangkai Cili Merah (kalo nak tambah pedas boleh tambah Cili Padi yeah...
Cara Masak
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan Bahan Hiris hingga layu.
- Masukkan Ayam tadi, Sos Tiram, Lada Hitam dan kacau rata. Masukkan sikit air dan tutup.
- Masak ayam sehingga lembut. Lepas tu baru masukkan Lobak dan gaul sebati.
- Masukkan bancuhan Tepung Jagung. Biarkan sehingga pekat.
- Masukkan Tomato dan Daun Bawan (jika nak). Kacau rata.
- Tutup api sekejap, angkat dan bolehlah dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan